ARAM BERAPI


 ARAM KITAI BELAJAR MANDUK LAUK.. ENDA NGIRA INDU TAUKA LAKI.. SAMA TAU.. 2 ITI CARA MANDUK LAUK DIPANTAI KA AKU DITU.. ILA NAMPUNG BARU..

AYAM MASAK MANGGA BERLEMAK

Bahan-Bahan 
  
4 keping Dada ayam (dibuang tulang dan kulit)
2 sudu makan Serbuk lada hitam
1 biji Buah Mangga – dihiris
398 ml Santan kelapa
2 sudu makan Pes kari
2 batang Serai dihiris
2 sudu makan Air perahan limau
2 sudu makan Kulit limau – yang telah diparut
2 sudu makan Minyak zaitun

 Cara Cara

1. Perapkan ayam bersama serbuk lada hitam dan garam
2. Letakkan buah mangga di atas ayam.
3. Campurkan santan, pes kari, kulit serai, kulit limau dan air perahan limau. Dibiarkan lebih kurang ½ jam.
4. Akar atau kukus ayam selama 20 menit

 

IKAN CINCARU TOMATO

 Bahan-Bahan
 
 
2 ekor Ikan cencaru
6 biji – Buah tomato
– Lada boh cap lada
– Garam dan serbuk perasa

 Cara Cara

1. Ikan dibersihkan dan dibelah dua.
2. Buah tomato dipotong kecil dan digaulkan bersama lada boh, garam dan serbuk perasa.
3. Kemudian sumbatkan pada ikan yang dibelah tadi. Diperap seketika.
4. Panaskan minyak dan goreng.
5. Ikan disajikan dengan nasi panas.
 

 
ANTI MEH TAMPUNG TU BARU…………………………………………………………………………………………………………