Penipuan Aowa | awas


Kisah penipuan aowa | post dan komen pilihan..

Ni saja nak kongsi post dengan semua kawan..

sama je modus operandi diorg ni. baru hari ni mak saya hampir kena tipu dgn diorg ni. tp dia bayar 200 ja, sbb tak bawak duit. ingat hari ahad nak pi angkat barang. saya balik rumah lewat, dah balik rumah baru dia citer pasal menang free gift. tapi tak sedap nya bila dia cakap “mak beli vakuum…harga 2000″…nak meletup saya masa tu. nasib tu mak saya. saya sabarkan aje. hangin juge…saye nak beli barang2 dia bebel membazir. dia snang2 nak lepas 2000. saya tau ni mesti kes kena tipu, saya terus ajak pegi tempat tu semula. frico nama kedai tu. lot dalam giant. masa da kol 930pm masa saya bertolak dari rumah.saya pecut takut kedai tu da tutup…nasib juge tak tutup lagi dia dok ngayat customer lain…heheheblur juge diorg saye gertak mintak balik duit tu. ingat kan datang nak bayar n ambil barang. sekali saya minta duit. saya senang, kalau tanak bayar saya nak pergi repot polis je. rm200 pun..duit juge tu baii…dia cakap takleh cancel. saya cakap “ok…” sambil tarik mak saya..saya dalam hati nak tuju balai polis je. dari cerita mak saya pun tau dah style biasa diorg tipu.mula2 diorg berkeras cakap kena pergi HQ la apa2 la…saya pun “OK….” kan aje…saya terus jalan, masuk keter, start keter, jalan….sekali mamat promoter tu kejar…dia cakap nak bayar dulu duit 200 tu pakai duit dia sndri. citt…podah..penipu. mana ada vacuum cap ayam harge sampai 2000lebih. baik aku angkat bravia v series. aku pun dia nak bayar camtu aku ok kan aje…janji dapat balik duit.dia kejar tu sebab aku dok pgg lagi resit diorg bagi mak aku siang tadi. mmg dalam otak aku konsisten nak g balai je. lantak la apa nak jadi, nak layan ke tanak layan ke…so dia bayar n aku pun setel. nak g balai dia da mintak lik dah resit tu. aku cuma pesan kat mak aku jangan la kena tipu lagi…hish..bek aku beli motor lagi sebijik.lagi besh…huhu


Advertisements

5 comments

  1. Salam…..alamak…sy br jek terkena nie….kena byr RM2699….tp nasib baik duit pinjaman RHB x masuk laie td…esok br bole masuk…so besok kena cancelkan bayaran….tp melayang la RM100 utk deposit….huhuhuhu…..
    duit deposit tue mmg x ble amik kan??…guna debit card….waaaaa…:'(

    • Salam, jgn proceed.. kalau diorg xnak pulangkan duit (sbb xamik brg lg), report pd Tribunal… saya br je 2 minggu lps pergi tribunal, and dh dpt award dr tribunal supaya pihak Aowa Scam tu pulangkan duit saya sebanyak RM2799 (dlm kes saya, saya pakai kad kredit, bayar penuh, masa hari kejadian tu mule2 letak kt kedai dia dulu brg2 yg dpt hadiah bertuah tu.. bile pegi kedai lain br rasa tertipu, terus xjd amik, tp aowa ni xnak pulangkan duit, jd pergi tribunal lah nampaknye..)

      • Baik report polis atau ke tribunal, saya pun dah kena tipu tp tak banyak lah Rm20. saja….

  2. Oh my good.. baru je kena kat Bintulu… sedih2… mule2 dh byr RM2899 pakai kad kredit… mmg dpt voucher menang hadiah bertuah.. mmg teruja, dpt cooker, dpt stainless steel set… bile dh kluar kedai (sbb nk beli kasut kat Bata jap), call ayah kt semenanjung.. ayah kata, tipu… ayah suruh call cimb credit card n cancel transaction.. bank kata tuan kedai yg boleh swipe credit card kata cancel, tp kedai xnak buat.. sampai 3 kali call cimb… cimb kata boleh cancel, tn kedai xnak…

    last2 ugut kata nk report polis… br lah diorg nk cancelkan, tu pun bukan cancel on the spot, tp cancel kena isi form… then diorg kena tunggu HQ kat Sabah (aowa) utk cancel dgn Maybank (sbb terminal machine credit card tu maybank), then maybank kena call cimb…

    mmg leceh, tp ni pengajaran… baranng2 yg kononnye bernilai RM9000 lebih tu, xamik pun… n kat resit dh kata cancel, n jgak sy ada copy yg saya cancel brg tu.. harapnye dlm minggu ni urusan ni sesuai lah… kena doa byk2 ni so that transaction tidak dilakukan.. amin

  3. bgus awak buat gitu..kakak sya kena juga,baru-baru ni,22.5.2011 kat tawau sabah.tapi kena rm 50 je.. bap kakak nak minta izin kat hubby dia. promoter tu ckp kena tggal deposit..dan kena byar rm1500 utuk brg tersebut..promoter tu kata..klu ikutkan harga betul rm4187 tpi oleh kerna kakak dpt cabutan bertuah jadi dptlh rm1500…dan promoter tu ckap ada kad credit atau mestercard.nasiblah kakak ni isteri soleha.. nak kena minta izin suami dlu jadi tak mengenalah..cuma rm50 tu je..tapi sya ada ckap pergi ambil balik..duit tu!mula2..sya g cek kat internet..rupanya tipu..tapi cian kakak kena tipu biasalah surirumah, mudah termakan pujuk rayu mamat promoter aowa..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s